0756 822 806     psalmiicantati@gmail.com
Psalmii Cantati

 • Psalmii Cantati


  Citește prima parte a acestui articol aici: https://www.psalmiicantati.ro/10-motive-sa-ne-intoarcem-la-cartile-de-cantari

  6. Un repertoriu stabil


  Cele mai recente studii arată că, cel puțin în Statele Unite, majoritatea cântărilor creștine compuse în ultimii 20 de ani nu au o viață mai lungă de 3-4 ani. Ceea ce azi e considerat „hit” mâine va fi uitat și înlocuit cu altul.[1] Acest lucru este deosebit de îngrijorător, mai întâi deoarece reflectă calitatea slabă a acestor cântece[2] și, în al doilea rând, deoarece există riscul de-a avea un repertoriu în continuă schimbare.

  Spre deosebire de acest fenomen, avem imnurile din perioada Evului Mediu, a Reformei Protestante și imnurile anglo-americane de acum 250 de ani (lăsând la o parte Psalmii care sunt cântați de peste 3000 de ani), care au rezistat testului timpului și sunt cântate și azi în bisericile tradiționale (dar tot mai puțin sau aproape deloc în cele care au îmbrățișat închinarea contemporană). De-a lungul timpului, Biserica a curățat repertoriul și a păstrat ce e mai bun. Oare nu ar trebui să le oferim credincioșilor un repertoriu de cântări nu doar solid, ci și trainic? O carte de cântări poate fi un instrument de un real folos în acest sens.

  Ceea ce cântăm la biserică, ar trebui să cântăm și acasă în familie sau în devoțiunea privată. Dar, după cum spuneam mai devreme, proiecția a dus la situația în care creștinii se întâlnesc cu versurile cântărilor doar o dată pe săptămână. Așa am ajuns să vedem creștini care una cântă la biserică, alta ascultă în mașină și alta acasă. Nu există nicio legătură între acestea. Acest lucru ne dă impresia falsă că cunoaștem multe cântări dar, în realitate, nu cunoaștem nici măcar una bine. O carte de cântări însă ne-ar oferi un repertoriu stabil și unitar.

  7. Învățarea de cântări noi

  O biserică (și orice credincios) trebuie să fie deschis să învețe cântări/psalmi noi. Dumnezeu a lăsat în fiecare generație compozitori, poeți și muzicieni iscusiți care, cunoscând bine Cuvântul (compozitori-teologi), au compus și compun cântări vrednice de-a fi preluate de vocea bisericii. O biserică nu ar trebui să se rezume doar la cântările populare sau la cele compuse strict în generația ei. După cum am arătat mai devreme, ea trebuie să se hrănească din cântările Bisericii de-a lungul secolelor. Având o carte de cântări/psaltire tipărită, pastorii și orice credincios au la dispoziție sute de astfel de cântări (unele depășesc 1000 de cântări/psalmi).

  Personal, am învățat multe imnuri și mulți psalmi printr-un astfel de mijloc. Știind că urma să predic despre un anumit subiect, am căutat în indexul tematic al cărților de cântări/psaltirilor și am găsit zeci de cântări potrivite. Așa am ajuns să învăț sute de cântări/psalmi.  8. Învățarea notației muzicale și a cântului polifonic

  Un al optulea motiv pentru care o carte de imnuri/psaltire tipărită este de preferat în defavoarea proiecției e faptul că promovează o cultură a citirii notației muzicale. E foarte important ca o congregație să vadă partitura, lucru care nu se obișnuiește atunci când versurile sunt proiectate pe un ecran. Deși educația muzicală nu este scopul principal al închinării comunitare, totuși, cu cât înțelegem mai mult ceea ce facem, cu cât suntem mai implicați în actul cântului, cu atât este mai semnificativă închinarea. Nu doar versurile, ci și linia melodică contribuie la înțelegerea generală a unui cântec/psalm. De aceea, cred că o carte tipărită/psaltire slujește mai bine Bisericii lui Cristos, deoarece le înfățișează pe cele două împreună.

  A fost o vreme în istoria Bisericii când se făceau ore de muzică înainte de începerea serviciul divin de duminica (sau în timpul săptămânii) cu scopul de-a instrui biserica în citirea partiturilor. Acesta nu ar trebui să fie un moft rezervat doar muzicienilor, ci o normalitate pentru întreaga biserică. O congregație cu această capacitate va fi mai implicată în actul cântului și va putea asimila cântări noi într-un timp mai scurt. Mai mult, abilitatea de-a citi partitura muzicală va facilita cântul polifonic. Este atât de frumos să auzi o biserică întreagă care cântă pe voci. Acest lucru a fost mult mai comun în trecut decât astăzi. Dacă Dumnezeu ne-a dat corzi vocale care pot cânta sopran, alto, tenor și bas, de ce să nu Îl lăudăm cu ele?  

  9. Mobilitatea

  Proiecția complică închinarea. Ce faci dacă te afli într-un loc fără curent sau dacă se ia curentul (tabără)? Ce faci dacă software-ul necesar proiecției îți creează probleme? De prea multe ori mi s-a dat să fiu martor la situații în care au existat tot felul de probleme tehnice cu proiecția. Și mai important, cum poți să duci acele cântări cu tine în familie, la locul de muncă sau la spital când mergi să vizitezi un prieten și dorești să-l încurajezi prin cântare?

  O carte de cântări/psaltire nu este dependentă de electricitate, nu are nevoie de atle aparate adiționale (laptop, proiector), nu creează niciun fel de probleme tehnice și nu este limitată de încadrarea într-un anumit spațiu ci, dimpotrivă, o poți duce peste tot. De asemenea, este mai ieftină decât toată infrastuctura tehnologică a proiecției.

  10. O resursă bogată pentru devoțiunea personală

  O carte bună de cântări rămâne cea mai reprezentativă literatură devoțională pe care o avem. Literatura devoțională este formativă și, deși nu trebuie neapărat să fie în format tipărit, totuși, imnurile în formă tipărită oferă o colecție accesibilă, stabilă, filtrată, matură și frumoasă pentru devoțiunea familială și personală. Fiecare creștin ar trebui să aibă acasă o carte de imnuri (sau mai multe) pentru închinarea personală și în familie. Imnurile ar trebui să ofere ocazii de cugetare asupra lor, să fie înțelese și cântate Domnului și în afara adunărilor bisericești.

  Cartea tipărită vă permite să țineți în mână o colecție de câteva sute de cântece, care acoperă secole și care ne dau glas celor mai profunde convingeri și sentimente: cine este Dumnezeu, ce a făcut El pentru noi în Cristos și cum Îi răspundem prin credință și ascultare. În ce privește completarea timpului devoțional, o carte de imnuri/psaltire solidă nu are egal.

  În imaginea de mai jos îl puteți vedea pe blogger-ul creștin Tim Challies explorand cartea de cantări a lui William Carrey (1761-1834), supranumit "părintele misiunii moderne":  SOLUȚII

  După cum am spus mai devreme, sunt convins că nu vom reuși să renunțăm la proiecția digitală în curând. Cu toate acestea, aș propune o soluție pe care am văzut-o practicată în mai multe biserici din Statele Unite, și anume folosirea ambelor mijloace.

  De exemplu, Biserica Baptistă Reformată Grace Bible Church din Boerne (Texas) se asigură că fiecare membru al ei (și familie) are o carte de cântări. La botez sau în procesul de primire de noi membri prezbiterii oferă cadou o carte de cântări tutror persoanelor. Pe lângă asta, fiecare scaun din biserică are un compartiment unde sunt plasate aceste cărți iar utilizarea lor este încurajată. În același timp, versurile sunt proiectate. Unii oameni cântă din cărți, alții de pe ecran. În mod special cei care țin copii în brațe apreciază posibilitatea proiecției electronice. La întâlnirile din timpul săptămânii se cântă doar din cărți. La fel procedează și Biserica Prezbiteriană Reformată Trinity din același oraș. Ambele biserici limitează utilizarea proiecției la serviciile de închinare din timpul Zilei Domnului (duminica). Cred că este o soluție „de mijloc” bună pentru ambele tabere și nu pot decât să o recomand.

  Rămâne provocarea adăugării de cântări noi. O posibilă soluție ar fi ca, tot la câțiva ani, să se retipărească cărți de cântări care să includă aceste adăugări, după ce au trecut prin filtru unui comitet. O alternativă ar fi să se folosească un tip de carte sau dosar (mapă) care să permită adăugarea de cântări noi. Dar nu ar trebui nici să ne grăbim să absorbim tot ce e nou pe piață, ci să permitem ca testul timpului să-și facă datoria. Cu siguranță, se pot găsi soluții.

  O carte de  imnuri/psaltire este un angajament masiv. Investiția de timp și resurse este reală. Dar tocmai asta reprezintă ea: o investiție. Rodul așteptat este ca aceste cântece/psalmi pe care biserica noastră le cântă și le iubește vor fi întipărite și mai profund în inimile oamenilor noștri – și vor fi transmise mai departe generației următoare. Pentru acei copii mici care cresc în biserica noastră, cântarea  „Doar în Cristos mă-ncred mereu” va fi ceea ce „Pe un deal, departe, stă o cruce veche” a fost pentru bunicii lor. Dar acest lucru se poate întâmpla numai dacă bisericile noastre îl fac posibil prin cărțile de cântări tipărite.

  CONCLUZIE

  În final, dați-mi voie să mai fac un ultim apel. Trăim într-o cultură foarte vizuală. Controlul pe care îl au „screen”-urile asupra vieții zilnice este uimitor. Tablete, laptop-uri, smartphone-uri, e-readers, ca să nu menționăm orele de la serviciu petrecute în fața calculatorului și serile în fața televizorului sau într-o sală de cinema... peste tot suntem bombardați cu imagini vizuale. Efectele negative nu au întârziat să apară: oamenii nu mai citesc, capacitatea de concentrare este în continuă scădere, gândirea critică este tot mai slăbită, vocabularul tot mai sărăcăcios etc. Dumnezeu însă nu ne-a dat imagini, ci un Cuvânt scris. Biserica ar trebui să fie un loc în care să ne detoxifiem de aceste imagini vizuale prin Cuvântul scris al lui Dumnezeu.

  Iată ce spunea puritanul Thomas Brooks despre cartea tipărită:

  "Ceea ce este scris este permanent și se răspândește mai departe – în timp, în loc și printre persoane – decât poate ajunge vocea. Stiloul este o limbă artificială; ea vorbește atât pentru cei absenți, cât și pentru cei prezenți; le vorbește atât celor de departe, cât și celor de aproape; ea vorbește mai multor mii deodată; Ea vorbește nu numai veacului prezent, ci și veacurilor următoare.  Stiloul este un fel de imagine a eternității; îl face pe om să trăiască chiar și când va fi murit (Evr. 11:4). Deși "«proorocii nu trăiesc veșnic», totuși, lucrările lor pot (Zah. 1:5). Scrierile unui om pot predica când el însuși nu poate, când, din cauza slăbiciunii trupești, nu îndrăznește, și, chiar mai mult, când nu mai este.”
     

  RECOMANDĂRI DE RESURSE
  Vezi mai multe aici: https://www.psalmiicantati.ro/cantarile-psalmilor-moldoveanu-dorz  Vezi mai multe aici:


  Evangheliei

  Cartea scoasă de Editura Perla Suferinței  


  O discuție video pe această temă:

   
   

  Mesaje  Pentru a vedea mesajele trebuie sa va
  Autentificati
  Verified by VISA MasterCard SecureCode
  powered by