0756 822 806     psalmiicantati@gmail.com
Psalmii Cantati

 • Psalmii Cantati

  Când mă gândesc la conferința “Cântați lui Dumnezeu Psalmi – ediția I-a” nu pot decât să fiu foarte încurajat și foarte mulțumitor Domnului pentru bogăția de binecuvântări revărsate peste părtășia noastră! Prima conferință despre cântul Psalmilor din istoria țării noastre a fost o adevărată reușită – spre gloria Domnului!

  Iată câteva din aspectele de care îmi amintesc cu bucurie și mulțumire:  

  CÂNTUL PSALMILOR

  Cel mai frumos lucru la conferință a fost cântul efectiv al psalmilor! Nu pot să uit dulcea sonoritate a întregii încăperi care cânta psalmi. Oamenii au cântat din toată inima (și din toți plămânii)! Așa trebuie cântați psalmii: din inimă, cu convingere și cu volum! Înregistrările de mai jos nu reușesc decât să surprindă puțin din acel frumos sunet (vezi mai jos). De asemenea, am fost surprins de rapiditatea cu care oamenii au învățat melodiile psalmilor. S-a confirmat că melodiile nu sunt dificile de învățat. Tocmai aceasta a fost teama mea înainte de conferință: că oamenii nu prea vor cânta din moment ce nu sunt familiarizați cu aceste melodii însă din prima seară mi-am dat seama că m-am temut degeaba. La fel de mult mi-a plăcut faptul că oamenii au putut cânta din psaltire în format fizic. Toți participanții au primit cadou câte un exemplar. Sunt multe motive pentru care consider că trebuie să ne întoarcem la cântul din cărți fizice (vezi link) și m-am bucurat enorm să aud fâșnetul foilor răsfoite dar și mai mult să știu că oamenii vor putea duce aceste psaltiri cu ei acasă și să le folosească de-a lungul vieții în toate împrejurările.

  NUMĂR MARE & DIVERS DE PARTICIPANȚI

  În primul rând, am fost surprins de numărul mare de participanți. Și dacă ar fi venit 10 oameni ar fi fost o minune pentru mine. Pentru o lucrare care a început în urmă cu un an și jumătate să vină peste 170 de participanți la primul eveniment organizat, este un mare lucru. Pe lângă asta, prezența online a fost și mai mare, atât ca număr de participanți în timp real cât și de vizualizări ulterioare (ex. prima sesiune are aproape 1.000 vizualizări). Asta înseamnă că există un interes crescând față de cântul Psalmilor iar acest lucru nu poate fi decât încurajator și îmbucurător!

  DIVERSITATE GENERAȚIONALĂ & CONFESIONALĂ

  Nu doar că au fost mulți participanți dar lucru care m-a surprins cu adevărat a fost să văd atât de mulți tineri, single și mai ales familiști. Faptul că tinerii se arată interesați de cântul Psalmilor este cu adevărat un lucru încurajator. S-au săturat de apele superficiale ale cântărilor contemporane și vor să pătrundă spre adâncimile cântărilor lui Dumnezeu. Să văd părinți și copii cântând Psalmii și exprimându-și entuziasmul de-a lua psaltirea și de-a o folosi în închinarea din familie a fost o bucurie de nespus. Dar la fel de mult m-a surprins diversitatea confesională. Bazat pe formularul de înscriere, am avut frați baptiști, penticostali, creștini după Evanghelie, reformați și prezbiterieni. Acest lucru este o dovadă în plus că Psaltirea este cartea de cântări a tuturor credincioșilor din orice loc, vreme și confesiune. Psalmii unifică poporul lui Dumnezeu nu doar trans-confesional dar și trans-generațional. Ce minunat lucru: să cântăm cântările pe care le-au cântat creștinii din toate veacurile!  

  INTERNAȚIONAL

  Un alt lucru surprinzător a fost să văd numărul mare de participanți din alte orașe ale țării și mai ales din alte țări. Am avut frați din Brazilia, Canada, Statele Unite, Scoția, Olanda, Italia, Grecia, Republica Moldovă și Ungaria. Am avut un grup de frați din Italia care au venit expres pentru conferință. Un alt frate a venit expres din Grecia.

  MULȚI TINERI

  Există speranță pentru generația tânără! Nu toți sunt pierduți în fenomenul muzicii contemporane. În jur de 80% din participanții la conferință au fost tineri. Ce minunat să vezi tinerii care strâng Cuvântul în inima lor prin cântare pentru a nu păcătui împotriva Domnului (aluzie la Ps. 119). Mulți din acești tineri sunt familiști. Să văd mame și tați cu copiii care cântă psalmii ca și familie a fost o imagine deosebit de încurajatoare. Unii dintre cei cu care am vorbit mi-au mărturisit că provin din medii carismatice care promovau o formă de închinare contemporană și au flămânzit după cântări pline de conținut biblic iar în cântul psalmilor au găsit acest lucru pe deplin. Gândul că în țara noastră se ridică o nouă generație care vrea să se închine lui Dumnezeu prin Psalmi nu poate fi decât super-încurajator!

  CLERICI & LAICI

  M-am bucurat de amestecul frumos dintre clerici și laici dintre participanți. Au fost pastori și lideri din diferite confesiuni creștine care fie au înțeles necesitatea integrării psalmilor în închinarea bisericii, fie credeau în asta dar nu au avut resurse iar acum au fost încurajați să vadă că au o resursă excelentă care să-i ajute la aceasta. Apoi m-am bucurat să întâlnesc mulți slujitori implicați în lucrarea muzicală a bisericilor, care s-au arătat plini de dorința de-a introduce cântul psalmilor în biserică. Nu în cele din urmă, m-am bucurat la fel de mult de membrii obișnuiți din biserici care vor să cânte psalmii în familiile lor și s-au arătat interesați de-a dărui un exemplar din carte pastorilor lor.

  CERERE MARE DE PSALTIRI

  Foarte mult m-am bucurat de faptul că au trecut mai mult psaltiri decât ne-am propus. Aveam pregătite în jur de 250 de bucăți dar au trecut repede astfel încât a trebuit să mergem la depozit și să mai suplimentăm cu încă 100 bucăți care și acelea au trecut până la finalul conferinței. Alți participanți au comandat ulterior en gros (de la 10-50 bucăți). Din primul tiraj de 1000 bucăți ridicat de la tipografie în 14 septembrie au mai rămas 140 de bucăți dar care sunt puse de-oparte pentru niște conferințe și evenimente din această toamnă. Cât de curând vom da o comandă pentru un nou tiraj de 1000 sau 2000 bucăți.

  STANDURI DE CARTE

  Resursele sunt un lucru foarte important pentru mine și defapt pentru orice lucrare creștină. De aceea am ținut ca să avem un stand de carte și resurse bogat. Pe lângă standul Editurii Psalmii Cântați am avut plăcerea să găzduim încă 3 standuri: Editura Jubilate, Comorile Harului și B-Sound Services (Emanuel Bălăceanu) cu multe cărți și CD-uri. Bucuria și mai mare a fost că am vândut foarte multe cărți și la fel și celelalte standuri.

  MOMENTE DE PĂRTĂȘIE

  În pauzele dintre sesiuni, participanții s-au bucurat de momente de discuții individuale și de grup, bucurându-se totodată de cafea și gustări.

  IMPRESIILE ALTORA

  În continuare am bucuria să împărtășesc cu voi câteva din impresiile participanților.
  POZE

  Am fost binecuvântați s-o avem ca fotografă voluntară (care s-a oferit pe ultima sută de metri) pe Ana Morar de la Adenium Frame Studio din Oradea. Mai jos vă las link-ul unde puteți vedea toată pozele la calitate înaltă: https://adeniumframestudio3.pixieset.com/conferinacntaipsalmii/
  VIDEO

  Psalmul 24


  Psalmul 81


  Cuvânt de salut  Prelegerea 1:


  CONCLUZIE

  În concluzie, când mă gândesc la conferința Cântați lui Dumnezeu psalmi nu pot decât să-i mulțumesc lui Dumnezeu pentru succesul peste așteptări al acestei ediții, pentru oamenii care s-au implicat și participanții care au făcut efortul de-a veni, și nu pot decât să mă rog ca El să ne dea harul să vedem și ediții viitoare, fie în Oradea sau în alte orașe din România și diaspora.


  LINKURI
  De ce consider că trebuie să ne întoarcem la cartea de cântări în format fizic. Citește articolul aici: https://www.jubilate.ro/de-ce-inca-o-carte-de-cantari-avem-powerpoint-uri/
   

  Mesaje  Pentru a vedea mesajele trebuie sa va
  Autentificati
  Verified by VISA MasterCard SecureCode
  powered by