0756 822 806     psalmiicantati@gmail.com
Psalmii Cantati

  • Psalmii Cantati

    INVITAȚIE ÎNTR-O CĂLĂTORIE PSALTICĂ DE-A LUNGUL SĂPTĂMÂNII MARI

    De-a lungul Săptămânii Paștelor, zis și Săptămâna Mare, vă invit într-o Călătorie Psaltică alături de Domnul Isus Hristos, o călătorie prin Cartea Sa de Cântări, Cartea Psalmilor. În caz că vă întrebați ce au de-a face Psalmii cu Săptămâna Mare, da-ți-mi voi să vă spun că în nicio altă carte din Vechiul Testament nu se vorbește atât de mult despre aceste evenimente precum în Psalmi! De-a lungul acestei săptămâni ne vom uita la toate acele pasaje din Noul Testament care arată împlinirea profețiilor din Psalmi în viața și lucrarea Domnului, în mod special cele din Săptămâna Mare. Toți Psalmii corespunzători fiecărei zile și fiecărui eveniment îi puteți asculta cântați de fratele Nicoale Moldoveanu și alți cântăreți în ordine cronologică în PLAYLIST-UL PLSALTIC DE PAȘTE.

    https://www.facebook.com/103026155162980/posts/129203845878544/

    Primul eveniment este, după cum se știe, Intrarea Domnului în Ierusalim. De acest eveniment important se leagă Psalmul 118. Toți cei patru evangheliști fac referiri la acest Psalm, arătând modul în care își găsește împlinirea în acest eveniment. Mulțimile au cântat în mod intenționat Psalmul 118 cu această ocazie (oare nu ar trebui să o facem și noi astăzi?). Trebuie să ne întrebăm de ce? Ca să aflăm răspunsul la această întrebare trebuie să ne întoarcem în urmă cu aproape 3000 de ani în vremea când a fost compus acest cântec. Așadar, vă invit să ne uităm la textul Psalmului, urmând împărțirea lui naturală, după care îl voi comenta:

    Psalmul 118

    1 Mulţumiţi-I Domnului, căci este bun, căci veşnică-I este îndurarea!

    2 Israel să zică: „Veşnică-I este îndurarea!”

    3 Casa lui Aaron să zică: „Veşnică-I este îndurarea!”

    4 Cei ce se tem de Domnul să zică:„Veşnică-I este îndurarea!”

    5 Din necaz am strigat către Domnul

    şi Domnul m-a scos la loc larg.

    6 Domnul este de partea mea;

     de aceea nu mă voi teme.

    Ce-mi poate face un om?!

    7 Domnul este de partea mea;

    El este ajutorul meu.

    De aceea voi privi triumfător la cei ce mă urăsc.

    8 Mai bine să cauţi scăparea la Domnul,

    decât să te încrezi în om.

    9 Mai bine să cauţi scăparea la Domnul,

    decât să te încrezi în cei mari.

    10 Toate neamurile mă înconjurau,

    dar le-am nimicit în Numele Domnului.

    11 Mă încercuiau, da, mă împresurau,

    dar le-am respins în Numele Domnului.

    12 Mă împresurau ca nişte albine,

    dar au fost stinse ca un foc de paie:

    le-am respins în Numele Domnului.

    13 Eram împins cu putere, ca să cad,

    dar Domnul m-a ajutat.

    14 Domnul este tăria şi pricina cântării mele;

    El mi-a fost mântuirea.

    15 Strigăte de bucurie şi de izbăvire

    se înalţă din corturile celor drepţi;

    dreapta Domnului aduce izbânda.

    16 Dreapta Domnului este înălţată;

    dreapta Domnului aduce izbânda.

    17 Nu voi muri, ci voi trăi

    şi voi povesti lucrările Domnului.

    18 Domnul m-a disciplinat aspru,

    dar nu m-a dat morţii.

    19 Deschideţi-mi porţile dreptăţii,

    ca să intru să-L laud pe Domnul!

    20 Aceasta este poarta Domnului;

    cei drepţi intră pe ea.

    21 Te voi lăuda, căci mi-ai răspuns

    şi mi-ai dat izbăvire.

    22 Piatra pe care au respins-o zidarii,

    a devenit piatra din capul unghiului.

    23 Domnul a făcut acest lucru.

    El este o minune în ochii noştri.

    24 Aceasta este ziua pe care Domnul a rânduit-o,

    pentru ca noi să ne veselim şi să ne bucurăm în ea.

    25 Doamne, Te rugăm, mântuieşte-ne!

    Doamne, Te rugăm, dă-ne izbândă!

    26 Binecuvântat este Cel Ce vine în Numele Domnului!

    Vă binecuvântăm din Casa Domnului.

    27 Domnul este Dumnezeu

    şi El ne luminează.

    Legaţi cu funii jertfa

    şi aduceţi-o până la coarnele altarului!

    28 Tu eşti Dumnezeul meu şi Te voi lăuda!

    Tu eşti Dumnezeul meu şi Te voi înălţa!

    29 Mulţumiţi-I Domnului, căci este bun,

    Note introductive

    - Psalmul 118 este cel mai citat Psalm din Noul Testament (unii spun că de fapt Psalmul 110 ar fi acesta). Există 23 de citate și aluzii la el, atât în Evanghelii cât și în epistole. Este singurul Psalm din care citează toți cei patru evangheliști.

    - Psalmul 118 este psalmul din inima Bibliei. Versetele 8-9 din acest Psalm constituie versetele din mijlocul Bibliei (după numărătoarea cuvintelor în limbile originale): Mai bine să cauţi scăparea la Domnul, decât să te încrezi în om. Mai bine să cauţi scăparea la Domnul, decât să te încrezi în cei mari.

    Acesta a fost Psalmul preferat a lui Martin Luther.

    Așezarea lui în structura Psaltirii

    Psalmul 118 este ultimul Psalm din Colecția de Psalmi numită Hallelul Egiptean, zis și Halleul Mic (Halleul Mare cuprinzând Psalmii 146-150) care include Psalmii 113 la 118. Aceștia erau Psalmii care se cântau în cadrul ceremoniei Paștelui în familiile de evrei, pentru că le amintea de salvarea lor miraculoasă din Egipt. În jurul acestei mese pascale a stat și Domnului Isus cu ucenicii Săi iar în Marcu 14.26 și Matei 26.30 evangheliștii ne spun că aceștia au cântat Psalmii (notă: oare nu se cadă să-i cântăm și noi astăzi la Cina Domnului, de Paște sau în orice duminică a anului?). Deci, dacă Psalmul 118 este ultimul din această Colecție, putem spune că mesajul acestui imn a fost în inima Domnului când se îndrepta spre grădina Ghetsimani în noaptea trădării și spre ceasul răstignirii din dimineața următoarea.

    Autorul și contextul istoric al Psalmului

    Deși nu este menționat niciun autor, sunt unii exegeți care i-l atribuie lui David, fie după instalarea sa ca rege (v. 2 Sam. 8), fie după câștigarea unei bătălii uriașe. Alții, însă, spun că mai degrabă este vorba de unul din împărații mai târzii ai Israelului (Solomon, Ezechia?) dar tot de pe linia/ dinastia davidică (v. Mc. 10:11). Este foarte clar că acest Psalm este compus de acest împărat după ce a ieșit triumfător dintr-o luptă sau circumstanță deosebit de dificilă (v.5-7, 10-13, 17), o situație din care doar Domnul l-a putut scoate cu viață (v.17). Deși a fost respins de oameni (v.22), Dumnezeu l-a ales și l-a înălțat (v.22-23) deasupra lor. De aceea, inima îi este plină de mulțumire. Psalmul 118 este considerat a fi o cântare de mulțumire pentru mântuire. Autorul își revarsă mulțumirea față de intervenția supranaturală a salvării realizată de Dumnezeu în viața sa. Dar el nu se oprește la o mulțumire personală, individuală. Alterarea între vorbirile la pers. I singular (eu, v. 1-21) și pers. I plural (noi, v. 23-27) arată că acest psalm este un cântec comunitar, ca un fel de imn patriotic intonat de popor după câștigarea războiului. Împăratul îi invită și îi conduce în acest cântec.  Chemarea la închinare din v.1-4, cât și referințele la porțile dreptății din v. 19-20 par să indice că avem de-a face cu un imn cântat într-o procesiune festivă în templul din Ierusalim după o victorie militară mare.

    Ideea principală

    Psalmul 118 este cântarea Regelui Isus pe care oamenii l-au respins dar pe care Dumnezeu l-a salvat și l-a înălțat ca să-i reprezinte pe cei care se încred în El și să-i pedepsească pe cei care i se împotrivesc. Cum l-a salvat? Prin învierea din morți. Această salvare a Regelui Isus devine reprezentativă pentru noi, ea funcționează ca un tipar al salvării noastră. Suntem chemați să ne punem încrederea în El ca și Reprezentat al nostru și să ne lăsăm conduși de El într-o închinare plină de mulțumire.

    1. Regele ne cheamă la mulțumire v.1-4

    În prima strofă a acestui cântec, regele ne invită la închinare, ne invită să-L lăudăm pe Dumnezeu și mai ales să-I aducem mulțumire pentru bunătatea și îndurarea Lui care e veșnică. În contextul original, el invita evreii din cele două pături social-spirituale: oamenii de rând și preoții/leviții. Dar invitația lui se extinde și la neamuri, la acei oameni temători de Dumnezeu care se convertiseră la iudaism sau empatizau cu iudaismul (ex. Corneliu din Fapte 10). Deci, invitația la mulțumire se extinde la toți credincioșii. Pentru ce să mulțumim? Pentru bunătatea și mai ales îndurarea veșnică a Domnului. Îndurare traduce cuvântul hesed, termen care, așa cum spune nota de subsol la versiunea NTR a Bibiliei, apare frecvent (de peste 250 ori) în VT, având o varietate de sensuri (îndurare, bunătate, bunăvoinţă, milă, credincioşie, dragoste statornică). Se referă atât la relaţiile dintre oameni, cât şi, într-un mod cu totul special, la relaţia dintre YHWH şi Israel. Cel mai frecvent, se referă la loialitatea părţilor implicate în legământ (în special loialitatea lui YHWH, care este certă). Termenul, aşa cum o dovedeşte varietatea de sensuri, cuprinde toate implicaţiile loialităţii lui YHWH faţă de promisiunile legământului. Dragostea lui care nu poate fi ruptă stă la baza întregii acțiuni mântuirea a lui Dumnezeu din acest Psalm (și din întreaga Biblie). Psalmul nu doar că începe în acest fel dar se și încheie în același fel. Deci, strofa aceasta ar putea funcționa și ca un refren al Psalmului. Așadar, întreaga atmosferă a Psalmului este una de laudă, mulțumire și bucurie datorate dragostei statornice a Domnului demonstrată în mod special în salvarea regelui. Nu e de mirare atunci că acest cântec a fost și pe buzele mulțimii de ucenici care Îl însoțeau pe Domnul la intrarea Sa în Ierusalim. Luca ne spune că toţi cei din mulţimea ucenicilor, plini de bucurie, au început să-L laude pe Dumnezeu cu glas tare pentru toate minunile pe care le văzuseră (Lc. 19.37). Închinarea plină de mulțumire ar trebui să fie și cântecul de pe fundalul vieților noastre, acelora care am experimentat bunătatea și îndurarea mântuitoare a lui Dumnezeu, la fel ca Regele nostru.

    2. Regele ne cheamă la încredere (v. 5-9)

    În a doua strofă a acestui imn, regele începe să-și relateze experiența miraculoasă prin care a trecut. Din mijlocul necazului a strigat către Dumnezeu iar minunea este că Dumnezeu i-a răspuns și l-a salvat (asta înseamnă expresia loc larg). Această intervenție a Domnului îi conferă o încredere mare în intervențiile divine viitoare, de aceea îi instruiește pe cei din popor să nu-și pună încrederea în oameni, ci doar în Domnul. Această încredere este lipsită de frică. E posibil ca apostolul Pavel să fi avut în minte acest verset atunci când a scris în Romani 8:31: Dacă Dumnezeu este pentru noi, cine va fi împotriva noastră?! Cert este că autorul epistolei către Evrei preia acest verset  în mod direct (v. Evr. 13:6) pentru a-i încuraja pe creștinii care erau persecutați și care se îngrijorau de nevoile lor materiale. Dacă Domnul e de partea noastră, ce poate să ne facă omul? Așa cum am afirmat mai sus, versetele 8-9 se află exact la mijlocul Bibliei și, într-adevăr, ele ne oferă o sumarizare bună a mesajului ei: Mai bine să te adăpostești în Domnul decât să te încrezi în om.

    3. Regele ne cheamă să triumfăm (v. 10-14)

    Deși opoziția din partea necredincioșilor față de Rege și poporul Lui este uriașă (globală), triumful îi este asigurat în Numele Domnului (după cum vom vedea în v. 26, victoria e asigurată de Cel Ce vine în Numele Domnului). Regele davidic fusese împresurat de popoarele care îi doreau moartea, lui și poporului său, dar prin tăria lui Dumnezeu, prin ajutorul Său, el a reușit să nimicească această opoziție. Acest lucru îl vedem ca și pe un tipar în psalmii regali care ulterior ajung să fie psalmi mesianici. De exemplu Psalmul 2, 72 și 110 descriu această opoziție înverșunată din partea necredincioșilor față de Rege dar, în cele din urmă, Acesta iese victorios pentru că Dumnezeu este cu el. Iar victoria Lui îi implică și pe cei din poporul lui. Dacă El iese victorios, atunci și noi suntem triumfători. Aceasta era și speranța poporului care l-a întâmpinat pe Isus de Florii. Ei i-au cântat acest Psalm ca și unui Împărat care avea să-i înfrângă pe romani și care avea să restaureze epoca glorioasă a Împărăției lui David (vezi Mc. 11.10). Au avut dreptate să-l numească Împărat (vezi Ioan 12.15)  dar așteptarea lor cu privire la natura salvării Sale (una spirituală, și nu fizică) a fost greșită. Da, într-o zi această așteptare fizică a detronării împărățiilor lumii se va realiza (Apoc. 11.15). Acest lucru îl cerem când ne rugăm: Vie Împărăția Ta. Regele Isus, deși continuă să fie respins de oameni, este Cel care va triumfa peste toți dușmanii Săi (vezi Psalmul 2, 110). Primul pas însă a fost dezrobirea de împărăția întunericului (Coloseni 1). Prin această experiență (repetitivă) regele (și noi) ajunge să-L cunoască pe Dumnezeu ca și izbăvitor/ Mântuitor. Acest atribut al lui Dumnezeu devine cântare în inima și pe buzele lui. Mântuirea întotdeauna dă naștere la cântare (v. Exod 15.2). Chiar dacă cântarea noastră în această lume este plină de suferință, ea rămâne și triumfătoare pentru că Regele nostru a triumfat și la fel vom triumfa și noi dacă Domnul este tăria și izbăvirea noastră.

    4. Regele ne cheamă să mărturisim (v.15-18)

    În a patra strofă a acestei cântări, Regele ne cheamă să povestim lucrarea Lui mântuitoare și celorlalți. Unul din scopurile pentru care nu ne-a lăsat în moarte (fizică și spirituală) este acela de-a spune altora despre lucrările Domnului. Asta au făcut și ucenicii (In. 12.17) la intrarea Domnului în Ierusalim (și nu numai). Ei erau plini de bucurie (v. Lc. 19.37) și de îndrăzneală în a-L lăuda pe Domnul înaintea celorlalți care se uitau de pe margine și mai ales înaintea liderilor religioși care criticau și doreau să oprească festivitatea. Chiar și copilașii recunoșteau prezența Împăratului Salvator și îl lăudau înaintea poporului (Mt. 21.15-17). Oare apostolul Pavel să fi avut aceste versete în minte când a scris 2 Corintnei 9.6: ca unii care murim, deşi iată că trăim… Strigăte de bucurie și de izbăvire trebuie să se afle în casele noastre, așa cum se erau odinioară în corturile evreilor de pe câmpul de bătălie și de acasă după ce Domnul aducea victoria. Părinții trebuiau să le povestească copiilo (vezi Psalmul 78) și toate neamurile erau invitate să vină și să vadă lucrările Domnului.

    5. Regele ne cheamă în prezența lui Dumnezeu (v. 19-21)

    Aici vedem că avem de-a face cu o ceremonie. Regele era în fruntea poporului și își începuse marșul de pe tronul său dar acum se apropie de Templu, de capitala lui Dumnezeu pe pământ, locul în care se manifesta prezența Sa în mod literal. Regele tânjește după prezența lui Dumnezeu, el dorește să intre acolo și să-i aducă mulțumirea Sa în cel mai intim loc de pe pâmânt în care se afla Dumnezeu. Prezența Sa era însă păzită de porți, care aici sunt numite porțile dreptății și ni se spune că doar cei drepți pot intra acolo alături de împăratul lor. În Romani 3 ni se spune că nu este niciun om drept. Cum putem atunci să intrăm acolo? Doar alături de Regele nostru care ne reprezintă. El a spus că este Poarta (In. 10.9). După înălțare Isus se duce în cer ca Dumnezeul-Om ca să ne dea acces  (v. Evrei 10.20) la porțile prezenței lui Dumnezeu. Psalmul 24 descrie acel moment. Spălându-ne hainele în sângele Lui vom avea acces pe porțile cetății cerești, așa cum ni se promite în Ap. 22.14. Ce vrea să facă împăratul în templu? Să-i mulțumească Domnului pentru mântuirea Sa. Exact asta face Isus acum. El ne conduce în închinare în adunarea cerească (v. Evrei 10). Isus este Liderul de Laudă și Închinare a Bisericii care, alături de noi, vestește Numele Tătălui Său fraților Săi (v. Evrei 2.12).

    6. Regele ne dezvăluie misterul salvării (v. 22-24)

    Aici ajungem în miezul Psalmului. Regele trage cortina la o parte și ne arată misterul salvării iar poporul se uită și mărturisește (observă schimbarea la pers. I, plural). Ce spune poporul: Cine este piatra? În contextul inițial, piatra se referă la regele lui Israel. El era în capul poporului, cel mai important om din popor. El se descrie pe sine ca pe o piatră folosită în construcție care inițial este respinsă de zidari pentru că nu corespunde cu cerințele lor. Totuși, ceva se întâmplă și lucrurile iau o întorsătură neașteptată. Această piatră nu ajunge aruncată și ajunge să fie pusă tocmai în capul clădirii, piatra de la fundație după care se măsoară și pe care stă întreaga clădire. Această schimbare are loc pentru că Domnul face acest lucru. Regele israelit era respins de neamuri (v. 10-12) dar Dumnezeu l-a salvat și l-a înălțat deasupra acestora. Aceste versete (22-23) sunt citate de 10 ori în NT. Din toate aceste pasaje reies câteva lucruri:

    1. Isus urma să fie regele final care, la fel ca regele davidic care a scris Psalmul, a fost respins de oameni dar a fost ales de Dumnezeu în planul Său pentru mântuirea noastră (Mc. 8.31, Lc. 20.17, Fapte 4.11-12, Mc. 12.10, Mt. 21.42, 1 Petru 2.4-8, Efeseni 2.15-20). Acesta a fost planul anunțat încă din Eden. Sămânța femeii va zdrobi capul șarpelui care, la rândul său, îi va zdrobi călcâiul. (Gen. 3.15).
    • Această Piatră reprezintă începutul unei noi lucrări de mântuire, a unui nou templu spiritual (1 Petru 2.4-8 și Efeseni 2.15-20). Toți aceia care se încred în El și ascultă de el, ne spune Pavel, sunt zidiți în El ca niște pietre vii. Aceasta e Biserica din toate veacurile. Noi suntem zidiți pe temelia lui Hristos. Nimeni nu poate pune o altă fundație, după cum spunea Pavel.
    • Dar această Piatră este și spre nimicirea acelora care nu cred și nu ascultă, așa cum o spune Însuși Isus în Matei 21.44 (Pilda viticultorilor) și apoi cum repetă Petru în 1. Pet. 2.4-8. Zidarii îi reprezintă pe farisei și pe toți necredincioșii care îl resping pe Isus. Toți aceștia vor fi nimiciți, după cum se spunea în Psalm mai devreme (v.10-12). Despre această piatră care îi  zdrobește pe necredincioși vorbea și Daniel. El este Piatra "desprinsă fără ajutorul vreunei mâini, care a lovit statuia peste picioarele ei de fier și de lut și le-a sfărâmat....dar piatra care a lovit statuia s-a făcut un munte mare, care a umplut tot pământul." (Dan. 2.34-35)

     Din nou, Domnul este Cel care a făcut acest lucru. A fost Planul Său de la început. Acest plan care Îl are în prim plan pe Domnul Isus este minunat în ochii noștri. Petru spune că Isus este Piatra aleasă și PREȚIOASĂ înaintea lui Dumnezeu (1 Pet. 2.4-8). Este el Prețios și în ochii noștri? Ucenicii îi cântau Psalmul 118 pentru că vedeau în El ceea ce Dumnezeu îl chemase să fie: Piatra și centrul mântuirii! O, fie ca să ne minunăm tot mai mult de Domnul Isus!

    Domnul a făcut acestea într-o zi specială, după cum spune v. 24 Această zi este Ziua Învierii. Atunci când l-a salvat pe Domnul Isus din moarte, Domnul a arătat că primește jertfa Lui și că El va fi (și rămâne) Piatra aleasă și prețioasă pentru ceea ce a venit să facă. Acea zi este un prilej de mare bucurie și veselie pentru noi, astăzi și în veșnicii, așa cum vedem în Ap. 19.7 Să ne bucurăm, să ne veselim şi să-I dăm slavă, pentru că nunta Mielului a sosit,
    iar mireasa Lui s-a pregătit

    Având în vedere că Dumnezeu a realizat acest lucru, poporul vine cu încredere în versetul 25 și îi cere Domnului să salveze. Asta înseamnă osana. Salvează, mântuiște-ne, te rugăm! Aceasta este încrederea cu care și noi putem veni înaintea Lui ca să fim mântuiți (trecut, prezent și viitor) și să-i cerem mântuirea celor din jurul nostru.

    În v. 26 misterul se dezvăulie și mai mult misterul. Cel ce vine în Numele Domnului, adică Isus, trimisul Său, este binecuvântat de popor. El este același cu cel ce nimicește necredincioșii din v. 10-12. Este Cel Care se bazează pe puterea, tăria, ajutorul Numelui Domnului în tot ce face. Asta au rostit mulțimile la intrarea lui în Iersusalim, pe bună dreptate. Noi trebuie să-l recunoaștem pe El ca singurul trimis de Dumnezeu și singurul în care se află mântuirea, așa cum afirma Petru în Fapte 4.11 ...Isus Cristos nazarineanul, Cel pe Care voi L-aţi răstignit, dar pe Care Dumnezeu L-a înviat dintre cei morţi! 11 Acesta este: „Piatra, care a fost dispreţuită de voif, zidarii, care a devenit Piatra din capul unghiului.g12 În nimeni altul nu este mântuire, căci nu este sub cer niciun alt nume dat oamenilor, în care trebuie să fim mântuiţi!

    Dar Domnul Isus face referire la acest Psalm și atunci când vorbește despre A Doua Venire: Căci vă spun că, de acum încolo, nicidecum nu Mă veţi mai vedea până când nu veţi zice: «Binecuvântat este Cel Ce vine în Numele Domnului!» Evreii se uitau înainte la Cel ce urma să vină (Mt. 11.3) iar mulțimile l-au recunoscut că a venit dar noi ne uităm nu doar în trecut ci și în viitor la Cel ce vine. El va aduce mântuirea noastră finală! Aleluia!

    Binecuvântarea aaronică din Numeri 6.24-26 este avută în vedere în versetul 27. Aceasta își găsește împlinirea finală în lucrarea Celui Care a venit în Numele Domnului. De aceea în partea a 2-a a versetului suntem încurajați să ne alăturăm sărbătorii cu ramuri și să mergem până la altar. Evrei 4.16 are în minte acest pasaj. Aşadar, să ne apropiem cu îndrăzneală de tronul harului, ca să primim milă şi să găsim har care să ne dea ajutor la vreme de nevoie.

    După ce ne-a arătat toate aceste lucruri, Regele se întoarce de unde a pornit: la mulțumire. Mulțumește El personal, așa cum vedem că face Isus în Evrei 2.12 și apoi ne invită și noi să-I mulțumim (v.29).

    Fie ca această meditație să fie plăcută Domnului (Psalmul 104.34) și ziditoare Bisericii Sale!

    Notă: Alături de Psalmul 118, de-a lungul secolelor Biserica a asociat și Psalmii 8 (vezi Matei 21:15-17), 13, 19, 22, 24, 31, 45, 61, 62, 69, 100 cu acest eveniment.

    Cu această meditație înaintea noastră, vă invit să cântăm această cântare. Iată câteva interpretări:

     

    Mesaje



    Pentru a vedea mesajele trebuie sa va
    Autentificati
    Verified by VISA MasterCard SecureCode
    powered by
    Salut!

    Avem nevoie de consimtamantul tau de a folosi urmatoarele cookies:


    Aceste cookies sunt necesare pentru functionarea site-ului web si nu pot fi dezactivate


    Aceste cookies ne permit sa numaram utilizatorii care viziteaza site-ul sau cat de accesat este un anumit element din pagina – rapoarte statistice, precum si sa analizam comportamentul tau pe site si alegerile pe care le-ai facut, pentru a-ti oferi un continut personalizat conform preferintelor tale. De asemenea, informatiile colectate ne ajuta sa imbunatatim performanta site-ului si a functionalitatilor acestuia.


    Aceste cookies sunt setate pe site-ul nostru in baza unor acorduri pe care le avem incheiate cu partenerii nostri de publicitate (ex. pagini de Social Media, Google, Microsoft etc). Cu ajutorul acestor cookies, partenerii nostri pot crea un profil al vizitatorilor site-ului nostru, carora le vor putea afisa ulterior anunturi care au legatura cu site-ul nostru pe alte site-uri pe care acestia le acceseaza.
    Accept cele bifateAccept toate