0756 822 806     psalmiicantati@gmail.com
Psalmii Cantati

  • Psalmii Cantati
    Eugen Tamas   ·   29 decembrie 2022



    Când mă gândesc la anul 2022, Psalmul 40:5 îmi vine în minte: “Doamne, Dumnezeul meu, multe sunt minunile şi planurile Tale pe care le-ai făcut faţă de noi! Nimeni nu se poate asemăna cu Tine! Am vrut să le vestesc şi să vorbesc despre ele, dar sunt prea multe ca să le povestesc!” Într-adevăr, multe au fost minunile Domnului pentru lucrarea Psalmii Cântați în anul 2022! Chiar dacă nu pot să vi le povestesc pe toate, doresc totuși să împărtășesc cu voi câteva din cele mai semnificative. Totodată, doresc să vă spun care sunt planurile pentru anul 2023.  


    RETROSPECTIVĂ 2022  


    1. Publicarea psaltirii Cântările Psalmilor – N. Moldoveanu și T. Dorz

    După un an și jumătate de lucru și de rugăciuni, după o perioadă în care am crezut că nu vom mai vedea lumina de la capătul tunelului, pe data de 14 septembrie 2022 am avut bucuria uriașă să țin în mână volumul Cântările Psalmilor – Psaltirea versificată și așezată pe muzică de N. Moldoveanu și T. Dorz, ediția 2022 sub egida Editurii Psalmii Cântați. De aproape trei ani am visat la acea zi. Nu am cuvinte să-I mulțumesc lui Dumnezeu pentru rezultatul muncii a peste 50 de oameni implicați în procesul de revizuire și retipărire a acestei cărți unice în istoria țării noastre. În mod special Îi mulțumesc Domnului pentru Emanuel Bălăceanu și Adrian Abrudan, doi oameni deosebit de înzestrați și dedicați fără de care acest volum nu ar fi nici pe departe ce este.

    A ieșit o carte deosebit de prețioasă, începând de la conținut până la ultimele detalii ce țin de aspect. Volumul a fost și continuă să fie lăudat atât în România cât și la nivel internațional, atât de beneficiari cât și de donatori. Toată lumea pare să fie foarte încântată de această psaltire. Recepția ei a fost peste așteptări: într-o lună și jumătate s-a epuizat primul tiraj de 1.000 bucăți. Surpriza a fost să constat cât de multe familii tinere au comandat-o. În 6 decembrie am ridicat cel de-al 2-lea tiraj de 1.000 de bucăți pe care îl distribuim în prezent. Aici puteți urmări un video de prezentare și puteți afla detalii despre cum puteți intra în posesia lui: https://www.psalmiicantati.ro/cantarile-psalmilor

    2. Conferința Cântați lui Dumnezeu Psalmi  

    Cu ocazia publicării volumului Cântările Psalmilor și, totodată, pentru a ajuta la cauza restaurării cântul psalmilor în țara noastră, în luna octombrie am organizat prima conferință despre cântul Psalmilor din istoria țării noastre. Evenimentul a fost nu doar o reușită din toate punctele de vedere dar și mult peste așteptările mele. De-a lungul celor cinci sesiuni, cei peste 150 de participanți au cântat 30 de Psalmi din volumul Cântările Psalmilor și au putut asculta diferitele prelegeri și sesiuni de tip panel și Q & A. Am fost surprins de vârsta predominant tânără a participanților, cât și de diversitatea confesională și geografică, nu doar din România dar și din Diaspora. Am scris mai multe impresii despre acest eveniment (vezi link mai jos) care ne dorim să ajungă să fie o conferință fie anuală, fie bianuală. Citește impresiile  aici: https://www.psalmiicantati.ro/impresii-despre-conferinta-cantati-psalmii  


    3. Cântul psalmilor ia amploare

    Cea mai mare bucurie rămâne aceea de-a vedea amploarea pe care o ia cântul psalmilor printre credincioși și în biserici.  YouTube-ul ne-a înștiințat că al nostru canal a atins pragul de peste 5.000 de ore de audiție, dintre care cele mai vizualizate sunt acele înregistrări cu scop didactic realizate în colaborare cu Laboratorul de Cercetare și Muzică Bisericească a Universității Emanuel din Oradea. Aceasta înseamnă, cel mai probabil, că în mod special acei credincioși care nu știu citi partitura muzicală le ascultă pentru a învăța să cânte psalmii în mod corect. Pe lângă asta am avut mai multe biserici din țară și din afara țării care au comandat psaltirea în cantități mai mari cu motivul de-a introduce cântul psalmilor în biserici. Deseori primesc înregistrări și video-uri de la familii în timp ce cântă psalmii. Am fost înștiințat și de inițiative la nivel de instituții de-a se introduce această practică. O surpriză deosebit de mare a fost să aflu de inițiativa de-a se prelua melodiile din acest volum pentru a fi cântate pe versificări în limba engleză de o biserică din Canada. Dat fiind că volumul Cântările Psalmilor a fost publicat către finele anului, ne așteptăm ca impactul acestei cărți, alături de toate celelalte eforturi, să se vadă tot mai mult de-acum încolo.

    4. Lărgirea echipei 

    În retrospectiva anului 2021 exprimam nevoia de-a lărgi echipa. Dumnezeu a răspuns acestei nevoi prin a-l aduce pe Adrian Abrudan în echipa Psalmii Cântați. Chiar dacă, deocamdată, este singurul care a venit, aportul și dedicarea lui face cât doi oameni. Pot să spun că lucrarea aceasta nu ar fi ajuns nici la jumătatea drumului de unde este astăzi fără Adi. Ba mai mult, Adi a ridicat-o la următorul nivel. Dumnezeu a orchestrat circumstanțele în așa fel încât Adi să se poată dedica full-time, a aprins în el dragostea pentru cântul psalmilor și l-a înzestrat cu toate abilitățile de care aveam nevoie ca să ne dezvoltăm. Îi sunt profund recunoscător Domnului pentru Adi și familia sa! Dacă Domnul va mai trimite un om ca și el, va fi minunat.  

    5. Publicarea de resurse

    Anul 2022 a fost un an deosebit de bogat în plan editorial. Pe lângă volumul Cântările Psalmilor, la care am lucrat constant, am reușit să publicăm cinci cărți: Catehismul Psaltic (168 pag.), Cristos în fiecare Psalm (436 pag.), Psalmii: Cântările Duhului Sfânt (256 pag.), Psalmii și Închinarea Contemporană (184 pag.) și Închinarea Contemporană: 10 aspecte îngrijorătoare (68 pag.). Pe lângă acestea am retipărit cartea Psalmii: Cântările lui Isus în 500 de exemplare pe care le-am și epuizat.

    Anul acesta am lansat și primul eBook/ carte în format audio: Psalmii: Cântările lui Isus.   Nu doar resurse scrise am reușit să publicăm în acest an, ci și resurse audio.

    Cel mai entuziasmat sunt de primii 25 de psalmi înregistrați în cadrul colaborării cu Laboratorul de Cercetare și Muzică Bisericească din cadrul Universității Emanuel din Oradea și studioul B-Sound. Am primit un feedback foarte încurajator la acestea. Îi mulțumesc Domnului pentru Emanuel Bălăceanu care a coordonat acest proiect! De asemenea, îi mulțumesc Domnului pentru sora Felicia Guriță care a depus un efort mare și susținut pentru a învăța acești psalmi într-un timp relativ scurt ca apoi să-i interpreteze muzical cu atâta excelență. De la B-Sound am beneficiat și de negativele care s-au folosit pentru aceste înregistrări.  

    La fel de entuziasmat sunt și de negativele realizate de Raluca Bojor Music. Colaborarea cu această pianistă atât de dedicată ne-a adus negativele pentru primii 50 de psalmi, urmând ca în anul 2023 să beneficiem și de celelalte.  

    Totodată, în acest an am multiplicat și distribuit sute de copii după CD-urile cu Psalmul 119 pe patru voci cântat de Corul Adunării Oastea Domnului Isus Biruitorul din Galați și CD-ul care cuprinde o selecție de 17 psalmi interpretați muzical pe patru voci de Grupul Comorile Harului.  

    6. Dobândirea statutului legal & website  

    Anul 2022 marchează începutul Asociației Psalmii Cântați. Această lucrare a început ca și un proiect personal născut din pasiune dar pe măsură ce s-a dezvoltat am realizat că este nevoie să dobândim un statut legal. Totodată, anul acesta am întemeiat și Editura Psalmii Cântați care în luna februarie și-a primit atestarea de la Biblioteca Națională a României. Dobândirea noului statut ne-a facilitat multe colaborări cu edituri și librării din țară și de peste hotare (ex. suntem prezenți pe eMag.ro). De asemenea, în acest an ne-am făcut un nou website care are și magazin on-line. Pe acest site puteți citi peste 100 de articole despre Psalmi, cântul psalmilor și tot mai multe resurse pe marginea subiectului închinării creștine: www.psalmiicantati.ro  


    7. Colaborări  

    Anul acesta Domnul a binecuvântat lucrarea cu noi colaboratori, unii pe termen scurt, alții pe termen lung: 

    *În plan muzical, a fost o binecuvântare să beneficiem de vlog-urile Elizei Warden la psalmii din Psaltirea Renascentistă Franceză. Am menționat deja colaborarea cu Raluca Bojor Hofmeyer pentru negativele psalmilor 1-50. De asemenea, Anastasia Lăcătuș ne-a trimis câteva înregistrări cu interpretări muzicale, unele pe patru voci.  

    *În plan de carte audio/eBook colaborarea cu sora Rodica Andrievici a fost o surpriză neașteptată dar foarte plăcută. Domnul m-a încurajat deseori prin sora aceasta.  

    * În plan editorial și de promovare, m-am bucurat să pot contribui la cartea biografică Nicolae Moldoveanu – 100 de ani de la naștere, a 2-a ediție scrisă de Speranța-Doina Cătană și publicată în luna iunie. Capitolul meu este intitulat: Nicolae Moldoveanu prin prisma Psalmilor cântați. Atât de mult îmi doresc ca generația tânără să cunoască viața și opera acestui om încât am ajutat la reclama și comercializarea acestui volum cât mi-a stat în putință. Prin magazinul nostru on-line am reușit să vindem zeci de bucăți.  

    * În plan de promovare, am beneficiat de o frumoasă colaborare cu Fundația Jubilate care ne-au promovat materialele în cadrul evenimentelor găzduite de ei de-a lungul anului și prin e-mail. Tot în urma acestei colaborări au introdus doi psalmi în repertoriul Cursului de Vară. Ne-am bucurat să fim prezenți cu standul de carte în Tabăra 5SOLA, la Conferința Pastorală a Uniunii Baptiste din luna martie la Sibiu și la Conferința Pastorală a Universității Emanuel din Oradea în luna noiembrie și la Conferința Ateism și Creștinism din aprilie. Am fost prezenți și în cadrul Centenarului Nicolae Moldoveanu de la Arad. Pe lângă acestea am avut bucuria să ofer mai multe interviuri radiofonice și să am o serie de dialoguri cu Andrei Croitoru (Apologia Reformată) pe marginea cărții Psalmii: Cântările lui Isus.

      8. Belșug de binecuvântări financiare

    Pe măsură ce lucrarea s-a dezvoltat nevoile financiare au început să crească. La fel de mult însă a crescut și generozitatea trupului lui Cristos din România și din străinătate. Cele mai multe cheltuieli le-am avut în dreptul publicării volumului Cântările Psalmilor. Dorința noastră de la început a fost ca să nu vindem această carte, ci să o donăm contra unei donații după puterile fiecăruia. De aceea am apelat la comunitatea internațională de frați și surori care cred în cântul psalmilor iar Dumnezeu a mișcat inima multora dintre ei. Foarte costisitoare au fost și toate celelalte cărți pe care le-am publicat. Doar aceia care lucrează în domeniul producerii de cărți cunosc costurile uriașe din spatele unei cărți. Destul de costisitoare a fost și conferința Cântați lui Dumnezeu Psalmii. Dumnezeu însă a deschis inima unor indivizi, biserici și instituții pe care nu i-am întâlnit în viața mea și ne-a trimis ajutorul necesar pentru fiecare proiect în parte.

    9. Încurajat de ceea ce se întâmplă la nivel internațional  

    În acest an am fost încurajat de amploarea pe care o ia cântul psalmilor și în alte locuri de pe mapamond. M-am bucurat mult de  Conferința Cântați Psalmii din Republica Moldova (octombrie) și în mod special de Biserica Baptistă Nr. 1 din orașul Cupcini care a încorporat cântul psalmilor în liturghia săptămânală.

    De asemenea, sunt foarte încurajat de inițiativa bisericii păstorită de John MacArthur de-a publica volumul Psalms of Grace, prima psaltire născută în comunitatea baptistă din America. Datorită influenței globale (inclusiv în România) a lui John MacArthur, sper ca tot mai multe biserici baptiste să înceapă să cânte psalmii. Deja am cunoscut astfel de biserici în America și în Anglia.

    Am fost foarte încurajat să aflu și de psaltirea Cantus Christi și de toate eforturile depuse de pastori ca Doug Wilson alături de biserica sa, Christ Kirk din SUA pentru a contribui la renașterea cântului psalmilor.

    Și în Spania a apărut o nouă psaltire în acest an, Los Salmos en rima espanola, care se bucură de o recepție bună până acum. Fac parte din diferite grupuri pe Facebook unde se vorbește mult despre răspândirea acestui fenomen în întreaga lume.  


    PLANURI PENTRU 2023  


    1. Promovare Cântările Psalmilor  

    Cea mai importantă misiune pentru lucrarea Psalmii Cântați în anul 2023 este promovarea volumului Cântările Psalmilor. Cu toate eforturile depuse până în prezent, suntem conștienți că cei mai mulți credincioși din România nu au auzit de această resursă. În acest sens ne propunem unul sau mai multe turnee pe la bisericile din țară, la conferințe, tabere și alte evenimente creștine. Încercăm să ajungem pe rafturile și magazinele on-line ale cât mai multor librării creștine din țară și Diaspora. Vom încerca să promovăm cartea prin toate mijloacele moderne cu care ne-a binecuvântat Dumnezeu.

    De asemenea, ne dorim să organizăm o a doua ediție a conferinței Cântați lui Dumnezeu psalmi. Mi-ar plăcea să putem oferi și un curs de câteva zile anterior conferinței. De asemenea, ne-ar plăcea să organizăm în mai multe orașe un eveniment intitulat O seară în Psalmi.  

    Nu doar în România dar și în Diaspora românească ne dorim să promovăm această resursă. Unul din motivele pentru care mă aflu în America deja de două luni este acela de-a promova cartea în bisericile românești de aici. Am fost în mai multe biserici din sudul statului Texas și urmează să ajung și la altele din celelalte regiuni. De asemenea, urmează să ajung în California și posibil și în Chicago și Michigan unde se află o concentrație mai mare de biserici românești.  

    În orice fel ne puteți ajuta cu promovarea acestui volum, vă rog să mă contactați la eugen.tamas85@gmail.com  


    2. Înregistrări muzicale și negative  

    Dorim să continuăm proiectul cu înregistrări muzicale calitative în scop didactic ale psalmilor în colaborare cu Laboratorul de Cercetare și Muzică Bisericească – Universitatea Emanuel și B-Sound. Sperăm ca în prima jumătate a anului să vă putem pune la dispoziție Psalmii 26-50. Împreună cu aceste înregistrări veți putea beneficia și de negativele lor. Rugați-vă alături de noi să putem continua colaborarea pentru Psalmii 51-150. De asemenea, ne dorim să continuăm să vă putem oferi negativele de la Raluca Bojor Music la Psalmii care au mai rămas (51-150).  


    3. Pe plan editorial  

    În 2023 ne dorim să publicăm cărți atât despre Psalmi cât și despre tema mai largă a închinării creștine. Ne dorim să ajutăm bisericile din România să înțeleagă și să se întoarcă la Principiul Regulator al Închinării. Continuăm să publicăm și cărți despre Psalmi și cântul lor. Deja avem un contract pentru un comentariu cristocentric la Psalmul 119 de la Christopher Ash. Alte cărți la care ne gândim sunt: Learning to Love the Psalms de Robert Godfrey și Christ and His Church in the Book of Psalms de Andrew Bonar.  


    4. Dedicare full-time și lărgirea echipei  

    Tot ce am făcut până în acest moment am făcut în timpul liber. Lucrarea a crescut însă atât de mult încât îmi solicită tot mai mult timp. Dacă doresc să crească trebuie neapărat să mă dedic full-time dar pentru acest lucru este nevoie de fonduri. Banii din vânzările de carte nu reușesc să acopere această nevoie. De aceea un alt motiv pentru care mă aflu în America este acela de-a obține sprijin financiar, nu doar pentru proiecte ci și pentru mine și familia mea. Lărgirea echipei rămâne o nevoie continuă a acestei lucrări. Chiar dacă ne-am bucurat de o colaborare cu foarte mulți oameni, în afară de Adi Abrudan, toți ne-au ajutat doar pentru anumite proiecte specifice. Avem nevoie de oameni în diferite domenii dar care să se poată dedica pe termen lung.  

    5. Planuri pentru viitorul îndepărtat  

    Deja ne gândim la o nouă ediție a volumului Cântările Psalmilor care să aibă un format mai mic și să cuprindă doar textul. Totodată ne mai gândim și la o ediție care să cuprindă și comentariile cristocentrice la fiecare Psalm din cartea Cristos în fiecare Psalm de Christopher Ash.  Un alt vis de-al meu este să realizăm sau să contribuim la realizarea unui documentar video despre cântul psalmilor. Am multe idei în acest sens. În același timp continuu să mă gândesc la o nouă psaltire care să conțină versificări traduse direct din ebraică iar care apoi să fie așezate pe muzică de artiști creștini din România.  

    Cuvânt de final  

    După cum am spus mai devreme, anul 2022 a fost un an deosebit de încurajator și de roditor pentru lucrarea Psalmii Cântați. Dumnezeu ne-a binecuvântat mult peste așteptări! Cu toate acestea au fost (și sunt!) și momente de descurajare. Oamenii de la care așteptam încurajare, m-au descurajat (sau m-au ignorat) iar cei de la care nu mă așteptam, m-au încurajat. De multe ori am fost întristat de încăpățânarea cu care oamenii și bisericile țin la tradițiile lor mai mult decât la Cuvântul lui Dumnezeu care poruncește cântul psalmilor. Este trist să observ sutele de mii de vizualizări pe YouTube ale multor cântări problematice care se cântă în biserici în timp ce Psalmii sunt ignorați. Sunt persoane care știu despre lucrarea Psalmii Cântați dar refuză în continuare să cânte psalmii.

    Cu toate acestea, încurajările sunt mai multe și mai mari decât descurajările. Realizez că munca acestei lucrări este o muncă de pionierat și că probabil roadele i se vor vedea doar în următoarele generații.  

    Astăzi sunt convins, ca niciodată până acum, de importanța de-a reintroduce cântul psalmilor în închinarea bisericii, a familiei și a individului. Sunt convins că avem nevoie disperată de o reformă liturgică în bisericile evanghelice din România. Nu pot decât să-L rog pe Domnul ca să folosească și să binecuvânteze eforturile lucrării Psalmii Cântați în acest sens și în anul 2023.  

    Nu nouă, Doamne, nu nouă,
    ci Numelui Tău să-i fie adusă slava,
    pentru îndurarea şi credincioşia Ta! (Ps. 115:1)  

    În numele echipei Psalmii Cântați și cu căldură, în Cristos,  

    Eugen Tămaș  

    Director, Asociația și Editura Psalmii Cântați  

    San Antonio, Texas

    29 decembrie 2022
     

    Mesaje



    Pentru a vedea mesajele trebuie sa va
    Autentificati
    Verified by VISA MasterCard SecureCode
    powered by