O Călătorie Cristologică de-a lungul Psaltirii

INTRODUCERE
Bine ați venit la primul episod din seria de Psalmi, intitualată: Isus În Fiecare Psalm. Vom începe cu Psalmul 18, pe care l-am supranumit: Cântarea de Salvare a Regelui Isus! În primul rând vom citi textul Psalmului, după care, cu ajutorul meditației scrise de Christopher Ash, vom explora modul în care acest Psalm vorbește despre Domnul Isus. În cele din urmă vom cânta acest Psalm interpretat de grupul Comorile Harului, după versificarea fr. T. Dorz și melodia fr. N. Moldoveanu, așa cum se găseșe în harfa Cântările Psalmilor.
LECTURA TEXTULUI BIBLIC (vezi Biblie)
MEDITAȚIA CRISTOCENTRICĂ
Iar acum vă invit să explorăm modul în care acest Psalm își găsește împlinirea în Domnul Isus:
Importanța Psalmului 18 este semnalată de lungimea textului, de preambul, precum și de limbajul utilizat. Este de departe cel mai lung psalm de până acum.
Preambulul, care apare și în 2 Sam. 22 unde psalmul acesta pare să fie reluat cuvânt cu cuvânt, vorbește despre un timp definit, când regatul lui David era stabilit, iar dușmănia lui Saul, sfârșită. Pentru moment, necazurile în care abundă Psalmii 3-17 s-au încheiat. Pentru prima dată de la Psalmul 2 încoace găsim referiri la „Împăratul” și „Cel uns” (vezi v.50) ebr.Meșia, care în NT se referă la titlul Domnul Isus); odată cu Psalmul 18, se remarcă alte câteva referințe de genul acesta în Cartea Psalmilor. Aici, prin experiența lui David, învățăm adevăruri profunde cu privire la Mesia, Trimisul lui Dumnezeu.
Versetele 1-6 încep cu încrederea pe care o are Mesia, în mijlocul suferinței în Dumnezeul Său credincios vv. 4, 5. În niciun alt loc din Psaltire nu se găsesc atâtea cuvinte despre Dumnezeu ca în versetele 1 și 2 („tărie”, „stâncă”, „fortăreață”, „izbăvitor”, „scut”, „cornul mântuirii”, „întăritură”). Isus Mesia a avut același fel de încredere în Tatăl Său atunci când experimenta cele mai cumplite dureri.
Versetele 7-19 reprezintă o dramatizare a izbăvirii lui Mesia, ilustrată atât prin termeni cosmici (v. tragedia descrisă în vv. 7-15), cât și în termeni personali (vv. 16-19). Observați referințele extinse ale „temeliilor” lumii (vv. 7, 15). Atunci când Dumnezeu Îl izbăvește pe Mesia, acest eveniment este unul cosmic, afectând ordinea întregii lumi. Totuși, în contextul unei relații personale profunde, El Își întinde mâna, Îl apucă, Îl scoate afară, Îl eliberează, este sprijinul lui Mesia, Îl scoate la loc larg și Își găsește plăcerea în El (vv. 16-19). Momentul în care Dumnezeu Tatăl S-a întins din înălțime pentru a-L izbăvi pe Fiul Său, Isus Hristos, a reprezentat o salvare atât cosmică (atingând temeliile pământului), cât și personală (deoarece izvorăște dintr-o legătură veșnică de iubire).
Motivul eliberării este celebrat în versetele 20-29 în două privințe. În primul rând, dreptatea lui Mesia (vv. 20-24), care va fi – în Isus Hristos – complet lipsit de păcat. În al doilea rând, credincioșia statornică a lui Dumnezeu (vv. 25-29), care mereu va avea un astfel de comportament față de omul drept și cu o trăire curată, descris în Psalmii 1, 15 și 17 până în acest moment. Este imposibil ca citez „legăturile morții” să îl țină captiv pe acest Uns Neprihănit (cf. Fapt. 2:24, unde Petru utilizează aceeași expresie cu referire la Domnul Isus).
Scena victoriei, ilustrată în versetele 30-45, face trecerea în istorisire de la momentul eliberării la războiul ofensiv în care împăratul este întâi instruit și echipat de către Dumnezeul legământului (vv. 30-36), iar mai apoi îi caută și îi înfrânge pe vrăjmașii săi (37-45). Această victorie va fi încununată de împlinirea Psalmului 2, când el va ajunge „căpetenia neamurilor” (v. 43).
Acest Împărat uns, Care acum domnește peste pământ, Îl preamărește pe Tatăl Său cel Bun, Stânca Sa credincioasă, și Îl laudă citez „printre popoare”. Dumnezeul legământului Îi oferă victorii mărețe Unsului Său și Îi demonstrează o dragoste de legământ statornică (v.46-50).
În timp ce cântăm acest psalm, intrăm și noi în suferințele lui Mesia, Îi împărtășim încrederea în Tatăl Său, ne bucurăm de faptul că în salvarea Lui se găsește speranța noastră, Îl vedem având biruință asupra lumii, și ne alăturăm Lui – oameni din întreaga lume – înălțând laude către Tatăl Său și al nostru, pentru bunătatea Sa de neclintit, asemenea unei stânci. Cheia în ceea ce privește răspunsul nostru la acest psalm se găsește în Romani 15:9. Pavel citează versetul 49 din Psalmul 18 pentru a întări învățătura potrivit căreia scopul lucrării de mântuire a Domnului Isus este ca citez „neamurile să-L slăvească pe Dumnezeu pentru mila Lui”, închei citatul, și astfel să fie membri smeriți ai bisericilor locale (care constituie tema argumentul pe care Pavel îl începe în Rom. 14:1 și îl finalizează în Rom. 15:13).
INTERPRETARE MUZICALĂ
Așadar, haideți să-L slăvim pe Dumenzeu pentru mila Lui, cântând acest Psalm și să ne amitim că Împăratul nostru, Isus Mesia, Mai Marele Cântărețillor, ne conduce în această cântare a salvării Sale și a noastre.